Tenzije izazvala poseta predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu

Peking će čvrsto braniti svoj suverenitet i teritorijalni integritet, ne ostavljajući prostora za nezavisnost Tajvana, izjavio je danas portparol kineskog ministarstva odbrane Tan Kefei.

- Čvrsto ćemo braniti državni suverenitet i teritorijalni integritet, nikada ne ostavljajući prostor za nezavisnost Tajvana, kao ni za spoljno mešanje. Politika Kine, koja ima za cilj ponovno nacionalno ujedinjenje, neizbežan je istorijski trend. Niko ne treba da gazi volju naroda. Kada se igrate vatrom, možete da se opečete - poručio je Tan.

Tenzije između Pekinga i Tajpeja izazvala je poseta predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu.

Tajvanom upravlja lokalna administracija od 1949. godine kada su preostale snage Čang Kaj Šeka (1887-1975) poražene u Kineskom građanskom ratu i našle utočište na tom ostrvu.

Tajvan je sačuvao zastavu i nekoliko drugih simbola Republike Kine iz vremena koje je prethodilo dolasku komunista na vlast.

Prema zvaničnom stavu Kine, koji podržava većina zemalja, uključujući Rusiju, ostrvo Tajvan je jedna od kineskih provincija, navodi ruska agencija.

Autor: Tanjug

#Peking

#Tajvan