Dozvoljeno je i prisustvo na žurkama, poseta bazenu ili restoranima, ali samo sa maskom

U Austriji od danas je ukinut obavezni karantin za inficirane koronavirusom, ali uz određena pravila, od kojih su neka i čudna.

Uredba, koja je stupila na snagu, ukida karantin i uvodi ograničenja pristupa zaraženima, te vraća mogućnost telefonskog prijavljivanja bolovanja, ali samo za obolele od Covid-19.

Sva lica koja su pozitivno testirana na koronavirus, a ograničenja počinju da se primenjuju na pet do 10 dana od pozitivnog rezultata i u slučaju antigenskog testa, a ukidaju se negativnim PCR testom, moraju da nose FFP2 maske u svim zatvorenim prostorima, ako je neizbežan kontakt sa licima koja nisu iz istog domaćinstva.

I na otvorenom oni moraju da nose maske, ako ne mogu prema drugima da drže distancu od dva metara. To znači da masku moraju da nose na ulicama sa visokom frekvencijom ljudi, kao što su trgovačke ulice, ali i u parkovima kada su gužve.

U automobilu važi obaveza nošenja maski samo ako se u njemu nalazi osoba koja nije iz istog domaćinstva. U javnom prevozu inficirani imaju obavezu da nose FFP2 masku.

Uz obaveznu masku inficirani mogu da idu u državne ustanove, posećuju prodavnice, manifestacije, a tako i muzeje, bioskope. Dozvoljeno je i prisustvo na žurkama, poseta bazenu ili restoranima, ali samo sa maskom.

Malo čudno pravilo je da inficirani ne smeju da skaču u bazen, moraju da plivaju sa maskom, a u restoranu mogu samo da sede noseći masku, da razgovaraju sa drugima, ali ne i da piju ili pojedu nešto.

Isto tako, uz obavezu nošenja maske, korona pozitivna lica mogu da idu na posao. Inficiranima je zabranjen pristup domovima za stare, domovima za negu, bolnicama, banjama, obdaništima, osnovnim školama.

Od mere zabrane pristupa su izuzeti samo zaposleni u tim ustanovama, što znači da inficirana vaspitačica može doći na posao, ali ne i zaraženo dete.

Autor: redportal.rs