Vlasti Holandije propisuju radikalno smanjenje stočnog fonda što je tamošnje poljoprivrednike navelo na višenedeljne proteste

Da bi smanjile pogubne emisije azota, vlasti Holandije propisuju radikalno smanjenje stočnog fonda što je tamošnje poljoprivrednike navelo na višenedeljne proteste dok je za danas najavljena masovna blokada prilaza amsterdamskom aerodromu Šiphol i aerodromima u Ajndhovenu i Mastrihtu.

Policija najavila da će svim sredstvima razbiti blokade, i da je i vojska u pripravnosti. Ministarka odbrane Kasja Olongren izjavila je da "neće tolerisati traktore oko Šiphola", prenosi Dojče vele.

Tokom prethodnih protesta poljoprivrednici su blokirali autoputeve i ulice dok su se ispred vladinih zgradama u Hagu našli traktori i krave, paljene su bale sena a pred kućama političara prskano stajsko đubrivo.

Prošlog utorka su besni demonstranti stigli ispred stana Kristijane van der Val, ministarke nadležne samo za temu "prirode i nitrata”.

Ova funkcija uvedena je tek prošle godine sa ciljem rešavanja pitanja previše azotnih jedinjenja koja truju prirodu. Sedamdeset odsto njih potiče upravo od stočarstva, a Vlada jedino rešenje vidi u radikalnom smanjenju stočnog fonda.

- Znam kakve ovo ogromne posledice ima za farmere. To je užasno. Ali nemamo izbora. Priroda ne može da čeka - rekla je Van der Val, predstavljajući plan u parlamentu sredinom juna.

Ova površinom mala zemlja spada u poljoprivredne kolose, gde je u južnim delovima broj svinja po kvadratnom kilometru najviši u svetu. Samo SAD izvoze više agrarnih proizvoda od Holandije, gledano po vrednosti.

Autor: redportal.rs