Nehamer je kazao da zbog istorijske veze i brojne dijaspore, Austrija ima posebnu odgovornost za Zapadni Balkan

Austrijski kancelar Karl Nehamer, uoči današnjeg Samita EU, poručio je da pristupni uslovi za Ukrajinu moraju važiti i za zemlje Zapadnog Balkana, posebno za Bosnu i Hercegovinu.

U obraćanju poslanicima austrijskog parlamenta, on je najavio da će se Austrija na nivou EU upravo za to zalagati. Nehamer i ministarka za evropska pitanja Karoline Edštadler podvukli su da status kandidata za Ukrajinu ne može da se poistoveti sa pregovorima o članstvu u EU.

Nehamer je kazao da se, davanjem statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji uvodi novi postupak u EU, u kojem se još pre ispunjavanja kriterijuma Unije dobija status kandidata.

- To mora važiti i za druge zemlje kandidate na Zapadnom Balkanu, posebno za BiH”, istakao je on.

Naveo je da su neophodni i "jasni signali" za Severnu Makedoniju i Albaniju. Nehamer je kazao da zbog istorijske veze i brojne dijaspore, Austrija ima posebnu odgovornost za Zapadni Balkan.

- Nije razumljivo da se BiH ne daje status kandidata - rekla je Edštadler.

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) naglasila je da podržava napore kancelara da sve zemlje treba da budu ravnopravno tretirane u procesu pristupanja EU. Poslanik Alojz Šteger rekao je da agresija Rusije ubrzava pristupnu perspektivu Ukrajine, ali da to ne sme voditi ka stvaranju razdora u Evropi.

I Jakob Švarc iz stranke Zelenih pozdravio je davanje statusa kandidata Ukrajini. Na drugoj strani, poslanica Slobodarske partije Austrije (FPO) Petra Šteger ocenila je da je postupanje EU "preokretanje kriterijuma" i da je to neodgovorno prilagođavanje pravila EU. Kazala je da postupak ne odgovara Kopenhaškim kriterijumima, i da Ukrajina pristupne uslove narednih godina ne može da ispuni.

Autor: redportal.rs

#Ukrakjina

#Zapadni Balkan

#nehamer

#prsitupanje EU