Predsednička partija pobeđena i poražena, smatra lider radikalne levice Melanšon

Francuski predsednik Emanuel Makron u opasnosti je da izgubi apsolutnu većinu u parlamentu, pošto dosadašnji rezultati izbora pokazuju da levičarska koalicija predvođena Žan-Lik Melanšonom ima blagu prednost po broju osvojenih glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora.

Makronov centristički savez "Zajedno" i Melanšonova novoformirana levičarska koalicija "Nupes" skoro su izjednačeni, odnosno imaju između 25 i 26 odsto glasova, preneo je sinoć Bi-Bi-Si pozivajući se na navode francuske televizije.

Melanšon je, pola sata nakon što su objavljene prve projekcije, objavio da njegova koalicija vodi.

- Istina na kraju prvog kruga glasanja je da je predsednička partija pobeđena i poražena - rekao je Melanšon.

Prema poslednjim procenama rezultata prvog kruga parlamentarnih izbora koje je objavila TV BFM, Melanšonov "Nupes" je osvojio 26,2 odsto, Makronov "Zajedno" ima 25,9 odsto, a kranje desničarskom Nacionalnom okupljanju Marin Le Pen pripalo je 18,8 odsto glasova, dok su republikanci osvojili 11,4 odsto.

Prema navodima televizije TF1, i levica i Makronov savez osvojili su 25,9 odsto glasova.

Procene konsultantske firme Elabe pokazuju da će "Zajedno" imati između 260 i 300 mesta u parlamentu u drugom krugu izbora 19. juna, dok je za apsolutnu većinu potrebno 289 mesta. Prema projekciji Elabea, levica će imati između 170 i 220 mesta, znatno više nego 2017. godine.

AP ocenjuje, pozivajući se na projekcije, da će centristički savez Makrona zadržati parlamentarnu većinu nakon prvog kruga izvora, ali da će imati značajno manje poslanika nego pre pet godina.

Prema prevdijanjima američke agencije, Makronovi kandidati pobediće u većem broju okruga od levičarskih rivala, čime će Makronov savez dobiti većinu.

Rojters, međutim, navodi da anekte pokazuju da bi "Nupes" mogao da uskrati Makronovom savezu mogućnost da izdejstvuje apsolutnu većinu u drugom krugu izbora, koji će biti održan 19. juna.

Izlaznost na jučerašnjim izborima je bila na istorijski niskom nivou sa 47 odsto izašlih birača.

Više od 6.000 kandidata, starosti od 18 do 92 godine, borilo se za 577 mesta u francuskom parlamentu u prvom krugu izbora.

U drugi krug izbora, koji će biti održan 19. juna, plasiraće se oni koji dobiju najviše glasova.

Nakon Makronovog reizbora u maju, njegova centristička koalicija traži apsolutnu većinu koja bi joj omogućila da sprovede njegova predizborna obećanja, koja uključuju smanjenje poreza i podizanje starosne granice za penzionisanje sa 62 na 65 godina.

Platforma levičara uključuje značajno povećanje minimalne plate, snižavanje starosne granice za odlazak u penziju na 60 godina i zaključavanje cena energenata. Sistem glasanja u dva kruga je složen i nije proporcionalan nacionalnoj podršci nekoj stranci.

Poslanici se biraju po okruzima.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Makron