Francuski predsednik pozvao na evropsku nezavisnost

Zemlje Evropske unije moraju zajedno da rade na novom sporazumu o stabilnosti i bezbednosti o kojem bi potom mogle da razgovaraju sa Rusijom, izjavio je danas u Evropskom parlamentu francuski predsednik Emanuel Makron.

Makron je u obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu povodom početka francuskog šestomesečnog predsedavanja EU, poručio da Evropa želi da pronađe politički odgovor na sukob u Ukrajini i pozvao Rusiju da se suzdrži od "napora za destabilizaciju" na kontinentu, prenosi agencija Rojters.

- Bezbednost našeg kontinenta je nedeljiva - istakao je Makron i dodao da Evropa mora da definiše sopstvene bezbednosne garancije.

Takođe je dodao da Evropa mora da "bude u poziciji u kojoj bi se uverila da bezbednosne garancije mogu da budu i ispoštovane".

Dodao je da Francuska i Nemačka treba da nastave razgovore sa Ukrajinom i Rusijom u normandijskom formatu o ukrajinskoj krizi.

Makron je pozvao i na "snažnu i nezavisnu Evropu" koja može da odgovori na klimatske, tehnološke, digitalne izazove.

- Treba nam nezavisna Evropa koja će odlučivati sama o svojoj budućnosti i neće zavisiti od drugih sila - rekao je Makron, prenosi Hina.

Prioriteti francuskog predsedanja su i reforma šegenskog prostora, zaštita granica i borba protiv ilegalnih migracija, zelena i digitalna tranzicija, a Makron se založio i da EU i Velika Britanija pronađu put poverenja posle bregzita.

- Demokratija, napredak i mir, obećanja na kojima počiva Evropa, dovedeni su u pitanje i potrebno je raditi na tome da se održe - rekao je Makron.

Francuski predsednik rekao je i da je "vladavina prava dragocena, a one zemlje koje to ne poštuju treba uveriti da to ponovno čine", što se najviše odnosi na Mađarsku i Poljsku.

Autor: Tanjug / redportal.rs