Da li smo na pomolu rešenja problema pandemije? 🥳

Američka farmaceutska kompanija Moderna danas je saopštila kako je efikasnost njene eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa 94,5 odsto, a informacija se bazira na poslednjoj fazi kliničkog testiranja.

Ovo je druga američka kompanija koja je u samo 7 dana izbacila vakcinu sa velikom efikasnosću protiv COVID-19. Pre Moderne to je učinio Fajzer, čija je efikasnost nešto iznad 90 odsto, preneo je Rojters.

Kompanija sada planira da od Američke administracije za hranu i lekove traži dozvolu za hitnu primenu ovog medikamenta.

S obzirom da vakcina daleko nadmašuje potrebnih 50 procenata efikasnosti koje ova institucija zahteva, vakcina će verovatno biti uzeta u ozbiljno razmatranje.

Ovim povodom obratili su se i najveći svetski stručnjaci na polju epidemiologije.

- Ovo su očigledno veoma uzbudljivi rezultati. Bolje od ovog ne može - 94,5% je zaista izvanredno - rekao je dr Entoni Fauči, glavni američki epidemiolog, piše CNN.

Pored efikasnosti, ova vakcina ima još jednu veliku prednost: Ne zahteva čuvanje na ekstremno niskim temperaturama. Naime, dok Fajzerova vakcina mora da se čuva na temperaturi od -70 stepeni, a ruska Sputnik V na -18, Modernina vakcina je stabilna na 2-8 stepeni celzijusa do 30 dana.

Što se tiče primene u inostranstvu, očekuje se da će ova vakcina biti dostupna van Sjedinjenih Država tek od sledeće godine.

Autor: redportal.rs

#Covid19

#Vakcina

#korona

#kovid

#virus