Kiting poručuje da osuđuje maligne aktere u regionu

Predsedavajući Pododbora za Evropu spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD, Bil Kiting, podržao je danas američki angažman na Zapadnom Balkanu, kao geostrateškom regionu je od vitalnog značaja za mir i stabilnost u Evropi, i pozvao Beograd i Prištinu da nastave dijalog radi normalizacije odnosa.

- Verujem da će naše pozitivno učešće u regionu dodatno ohrabriti razvoj Zapadnog Balkana, po pitanju demokratije, slobode medija, ljudskih prava, borbe protiv korupcije i vladavine prava, koje mora ostati glavni prioritet za aktere na Zapadnom Balkanu - naveo je Kiting u saopštenju pred slušanje u američkom Kongresu posvećenom angažmanu američke administracije na Zapadnom Balkanu.

On je, takođe, zatražio od administracije predsednika Džozefa Bajdena da, ako bude potrebno, razmotri uvođenje sankcija, kako bi se ti ciljevi američke politike ostvarili. Kiting je naglasio da želi da ohrabri dalji dijalog između Kosova i Srbije, i da pozove "sve strane da u dobroj veri nastave pregovore oko normalizacije međusobnih odnosa".

- Nedavne akcije i povećane tenzije u regionu nastavljaju da oslikavaju nestabilnost trenutne situacije i tu su kao važan podsetnik kolika je potreba za pomirenjem između Kosova i Srbije - poručio je Kiting.

Predsedavajući Pododbora apeluje na države Zapadnog Balkana da nastave da traže put ka miru u regionu i rešenjima za postojeća neslaganja. On se nadovezao na izjave državnog sekretara SAD Entonija Blinkena i šefa diplomatije Evropske unije Žozepa Borelja, rekavši da i on ohrabruje priključenje zemalja Zapadnog Balkana EU i dodao da će Vašington nastaviti da podržava pristupne pregovore Severne Makedonije i Albanije Evropskoj uniji.

- Konačno priključenje Zapadnog Balkana, kao država koje su okružene EU, ključno je za dugoročni mir i stabilnost u transatlantskom regionu - dodao je.

Kiting poručuje da osuđuje "maligne aktere u regionu".

- Takođe, želim da osudim strane i maligne aktere u regionu koji žele destablizaciju. Rusija aktivno radi na pravljenju podela, širenja dezinformacija i ometa svaki napor ka evroatlantskim integracijama. U isto vreme, Kina nastavlja da nudi regionu lažna ekonomska obećanja, da podgreva dalju korupciju kroz netransparentna ulaganja, utvrdivši se u infrastrukturu regiona kroz njihovu inicijativu Pojas i put - naglasio je Kiting.

On je, takođe, potvrdio značaj koraka koje se očekuju od Bosne i Hercegovine da bi se nastavilo održavanje mira postignutog Dejtonskim sporazumom.

- Uznemirujuće pretnje, retorika koja izaziva podele i korupcija štete miru postignutom Dejtonskim sporazumom. Pozivam sve strane u BiH se konstruktivno angažuju i obezbede da se duh i slovo Dejtona poštuju - rekao je Kiting.

Osim toga, on istakao podršku incijativama da se ohrabri povećanje trgovine među zemljama Zapadnog Balkana, pošto veruje da će privredne veze samo podržati mir i demokratski razvoj. Kiting je, takođe, podržao napore predsednika Džozefa Bajdena u borbi protiv korupcije na Zapadnom Balkanu, kako je to istaknuto u programu širenja sankcija, iz juna 2021.

Oni koji destabilizuju region ili zloupotrebljavaju javne fondove, moraju odgovarati. Tražimo od (Bajdenove) administracije da razmotri uvođenje novih sankcija tamo gde je potrebno na Zapadnom Balkanu, kako bi se obezbedili ciljevi američke politike i podržali demokratija, borba protiv korupcije i vladavina prava.

Kongresmen demokrata iz Masačusetsa je dodao da, i pored smena na čelu SAD, privrženost Kongresa nalaženju dugoročnih rešenja u regionu i održavanje američkog angažmana i partnerstva, "od Skoplja do Podgorice, od Prištine do Sarajeva", ostaje snažna.

Autor: redportal.rs