BENON optužen za organizaciju upada na Kapitol

Odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa, koji istražuje upad u Kapitol 6. januara, jednoglasno je podržao optužbe protiv bivšeg savetnika Bele kuće Stiva Benona za nepoštovanje Kongresa.

Benon, poznat i kao Trampov "spin doktor", prethodno je pozvan da svedoči, ali je on to odbio što je Odbor u svojoj odluci ocenio kao šokantno.

Odluka odbora otvara put da se ceo Predstavnički dom izjasni o tome, a zatim se prosleđuje Ministarstvu pravde, koji će odlučiti da li da podigne optužnicu. Glasanje u Predstavničkom domu zakazano je za četvrtak.

Ako bude osuđen, Benon bi mogao da se suoči sa novčanom i zatvorskom kaznom do godinu dana, prenosi BBC.

U izveštaju u ponedeljak Odbor je izneo tvrdnje da je Benon dao izjave koje ukazuju na to da je unapred znao za "ekstremne događaje" 6. januara, kada je bilo planirano da Kongres potvrdi demokratu Džoa Bajdena za pobednika na predsedničkim izborima.

Foto: Tanjug/AP

Takođe je navedeno na koje je sve načine Benon učestvovao u događajima uoči pobune, uključujući izveštaje da je podsticao Trampa da se fokusira na 6. januar, dan potvrde elektorskih glasova, te komentare od 5. januara da će sledećeg dana "nastati potpuni haos.

Tramp je u ponedeljak tužio kongresnu komisiju tvrdeći da su njeni članovi nelegalno tražili podatke iz Bele kuće, a u tužbi koja je podneta sudu u Vašingtonu navodi se da je materijal koji je ona tražila pokriven pravnom doktrinom poznatom kao "izvršna privilegija", koja štiti poverljivost određenih komunikacija Bele kuće.

Tramp je podneo tužbu nakon što je predsednik Bajden odlučio da se odrekne prava da blokira dostavu dokumenata Kongresu, prava koja mu daje "izvršna privilegija".

Bajdenova administracija je navela da je nasilna opsada Kapitola pre više od 9 meseci bila tako ekstreman događaj da zavređuje odricanje od privilegije koja obično štiti komunikacije Bele kuće.

Autor: Tanjug / redportal.rs