Samo Sjedinjene Američke Države i Brazil imaju minimum 100.000 žrtava od posledica koronavirusa, dok su SAD jedina država koja je prebacila jezivu brojku od 200.000 preminulih.

Podeljena gledišta, podeljene odgovornosti, podeljeni pristupi. Tako bi u jednoj rečenici mogla da se sumira situacija u Sjedinjenim Američkim Državama kada je u pitanju koronavirus. Sa više od 7 miliona registrovanih slučajeva i oko 205.000 preminulih, SAD su ubedljivo prva država na svetu, ispred višestruko brojnije Indije, koja je registrovala 5.6 miliona obolelih i oko 90.000 preminulih.

Ovo pitanje je u velikoj meri i deo političkih trvenja, pogotovo u kampanji za predstojeće predsedničke izbore koji će se održati 3. novembra. Sa jedne strane Donald Tramp kaže da je urađeno sve što je bilo u njegovoj moći, dok Džo Bajden zasniva napade na protivkandidata na lako proverljivim brojevima.

Međutim, postoji sijaset razloga zbog kojih su rezultati ovakvi. Prvo, Amerika je oaza političkih, društvenih i ekonomskih sloboda i izuzetno je teško sprovesti mere kakve su na primer sprovođene u Kini koja iz jedne tačke upravlja sa 1.4 milijarde ljudi. Bez obzira na to, brojna istraživanja ukazuju na manje kontakata sa prijateljima i porodicom, što, sudeći po brojevima, nije dovoljno. Drugo, svetsko tržište funckioniše organski i preveliki je rizik usporavanja ili zatvaranja tako velike ekonomije kao što su SAD, Kina, Rusija, Japan, itd. Ovde ipak postoje različita gledišta u SAD, gde određene federalne države zatvaraju svoje ekonomije i u perspektivi prave veliki ekonomski problem. Treće, brojni protesti širom SAD, nakon mučkog ubistva Džordža Flojda od strane policajca, doveli su do kontakta velikog broja ljudi što je jedan od glavnih razloga kontinuiteta porasta broja zaraženih.

Još jedno veliko pitanje je i stvaranje nove vakcine. Prvu su registrovali Rusi, što se sa velikom skepsom primilo na Zapadu. Kinezi su najavili 4 vakcine koje su u trećem stepenu testiranja. Britanska Oksford vakcina je prilikom testiranja izazvala neželjene efekte i njeno testiranje je zaustavljeno. Čeka se američka. Donald Tramp je najavio njenu primenu za oktobar ove godine, što je u suprotnosti sa najavom glavnih virusologa i epidemiologa u SAD. Sa jedne strane ta vakcina može da bude efikasna, dok sa druge može da da vetar u leđa tezi kako Donald Tramp mesec i po dana pred izbore daje prednost politici pre nego struci.

U ovakvoj postavci, sve deluje poprilično konfuzno, pogotovo za Amerikance. Najave za novu vakcinu su dvosmislene, broj zaraženih na celoj planeti je u konstantnom rastu, a deluje da će broj zaraženih u nekoj bližoj budućnosti biti značajno veći. U SAD je polovina broja poginulih u Drugom svetskom ratu izgubila borbu sa korona virusom, a reči Trampa iz marta ove godine: "Morate da se smirite, virus će otići", mnogi više ne shvataju ozbiljno, već zahtevaju rigidnije mere.

Autor: redportal.rs / AP news