Internet servisi su pod sve većim pritiskom uoči parlamentarnih izbora 17. i 19. septembra u Rusiji

Rusija je zapretila američkim društvima velikim novčanim kaznama ako ne izbrišu sadržaj koji Moskva smatra nezakonitim i zahtevala od Epla i Gugla da se prestanu navodno mešati u njene unutrašnje poslove uoči parlamentarnih izbora.

Internet servisi su pod sve većim pritiskom uoči parlamentarnih izbora 17. i 19. septembra u Rusiji. Ruske vlasti su rekle da strane kompanije ometaju njihove napore da blokiraju virtuelne privatne mreže (VPN) i mrežne resurse povezane sa zatvorenim kritičarem Kremlja Aleksejem Navaljnim. Sada se čini da će dugotrajni spor oko zabranjenog sadržaja napredovati nakon što je Vadim Subotnin, zamenik šefa državnog regulatora komunikacija Roskomnadzor, najavio velike kazne.

- Sada ćemo razmotriti primenu novčanih kazni za preduzeća koja sistemski krše zahteve Roskomnadzora - rekao je Subotin novinska agencija Interfaks.

Iako je Rusija već naplatila nekoliko malih kazni stranim tehnološkim kompanijama, izricanje kazni na osnovu njihovog prometa sugeriše potencijalno mnogo veće iznose. Subotin je naveo Fejsbuk, Tviter i Alfabet i Gugl kao neke od ugroženih kompanija.

Roskomnadzor sada ima "značajne" alate sposobne da primene zahteve ruskog zakona, rekao je, ne navodeći dodatne detalje. Roskomnadzor je uspešno usporio brzinu Tvitera od marta, sprečio neke VPN provajdere u radu, a prošle nedelje je na nekoliko sati blokirao usluge glavnih sistema imena domena (DNS).

- Sada je Rusija daleko ispred Kine u smislu blokiranja sposobnosti - rekao je za Rojters IT stručnjak Mihail Klimarev.

Ranije u četvrtak, poslanik Andreј Klimov rekao je da su ruski tužioci 9. septembra zvanično pristupili izvršnom direktoru Epla Timu Čoku i izvršnom direktoru Gugla Sandar Pičaju, rekavši im da prestanu kršiti ruske zakone nastavljajući da dozvoljavaju ljudima pristup Navalnijevom zabranjenom aplikaciju za taktičko glasanje u prodavnicama njihovih kompanija.

- Postupci (Epla i Gugla) tokom ruskih izbora smatraju se nezakonitim i direktno povezani sa mešanjem u čisto unutrašnje poslove Rusije - rekao je Klimov prema Interfaksu.

Epl i Gugl nisu odmah odgovorili na zahteve za komenta Eplov AppStore pretrpeo je prekid ranije ove nedelje, a GlobalCheck, grupa koja nadgleda dostupnost veb stranica u Rusiji, kasno u sredu saopštila je da su telekomunikacioni operateri počeli da blokiraju pristup Gugl dokumentima.

Autor: redportal.rs

#Epl

#gugl

#rusija