Jednim okom na unosno kinesko tržište odmah preko granice, preduzetnik je pokrenuo prvu farmu cvrčaka u Kirgistanu i proizvodi brašno od insekata sa visokim sadržajem proteina i pržene grickalice od cvrčaka.
U pratnji glasnog cvrkutanja njegove jedne tone cvrčaka na farmi, Adil Gaparov rekao je da je njegova ideja inspirisana člancima na mreži o uzgoju cvrčaka.
- Naša glavna delatnost je proizvodnja brašna za cvrčaka sa visokim sadržajem proteina - rekao je Gaparov.
Naše brašno sadrži ne manje od 70% proteina i mnogo mikro i makro elemenata.
Gaparov na svojoj farmi ima oko jednu tonu živih cvrčaka, ali kaže da ozbiljni poslovi poput isporuke u Kinu započinju sa najmanje pet tona. Na prodaju nudi brašno po ceni od 7.000 soma (82 dolara) po kilogramu.
- U pregovorima smo sa nekoliko kompanija koje žele da nabave velike količine praha - koje trenutno ne možemo da proizvedemo - da bi napravile sportske proteinske pločice, na primer, za sportiste i ljude koji pokušavaju da smršaju - kaže on.
IZVOR: YT/Reuters
Gaparov kaže da su za rast cvrčcima potrebne pre svega stabilna temperatura iznad 30 stepeni i minimalna vlažnost.
- S tim u vezi, Kirgistan je idealno pogodan za uzgoj cvrčaka. Takve farme možemo otvoriti bukvalno u svakoj provinciji i izvoziti proizvode - kaže on.
Kina godišnje potroši 30.000 tona insekata, ali proizvede samo 20.000 tona.
Uprkos obilju vodiča i priručnika na mreži, Gaparov kaže da je morao da uči metodom pokušaja i grešaka.
- Tokom pola godine bila su tri slučaja kada smo preko noći izgubili celu generaciju - kaže on.
Dok uzgaja svoj roj i stvara zalihe brašna od cvrčaka, Gaparov takođe prodaje pržene insekte kao pivsku grickalicu.
- Dodamo neke začine i arome - kaže on.
GORI ZGRADA na Zvezdari!
Autor: redportal.rs