On je na toj funkciji bio uzastopno 12, a ukupno 15 godina

Mandatar za sastav nove izraelske vlade, vođa partije centra Ima budućnosti (Ješ atid) Jair Lapid objavio je kasno večeras da je uspeo da obrazuje vladajuću koaliciju posle čitavog niza sastanaka sa liderima stranaka koje se protive dosadašnjem premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu.

Lapid je o tome obavestio predsednika Izraela Ruvena Rivlina oko pola sata pre isteka mandata koji mu je poveren početkom maja.

- Posle intenzivnog rada u korist građana Izraela i dve godine političke krize, predsedavajući Ješ atida obavestio je predsednika Rivlina da je uspeo u formiranju vlade - navedeno je u saopštenju Lapidove stranke.

U poruci poslatoj u predsednički kabinet piše da je Lapid počastvovan što može da obavesti predsednika da je uspeo u formiranju vlade, preneli su izraelski mediji.

Takođe je navedeno da će prvi premijer u rotacionoj vladi biti vodja desničarske stranke Jamina (Desno) Naftali Benet. Formiranje vlade promene, kako su je nazvali novinari, potencijalno znači kraj dugogodišnje vladavine premijera Benjamina Netanjahua.

On je na toj funkciji bio uzastopno 12, a ukupno 15 godina. Dramatična objava Lapida i njegovog koalicionog partnera Beneta znači i da su sprečeni peti uzastopni izbori u Izraelu za nešto više od dve godine, navodi Asošiejted pres.

Autor: redportal.rs