Istoričari kažu da je nemački general Lotar fon Trota, koji je poslat u Afriku da uguši ustanak naroda Herero 1904. godine, naložio svojoj vojsci da zbrišu celo pleme

Nemačka je postigla dogovor sa Namibijom kojim ubistva više desetina hiljada ljudi tokom kolonijalne ere priznaje kao genocid i obavezala se da će finansirati razvojne projekte u vrednosti 1,1 milijardu evra. Nemačka i Namibija su pregovarale više od pet godina o događajima od 1904. do 1908, kada je Namibija bila nemačka kolonija.

Pregovorima vlada Nemačke i Namibije su prisustvovali i predstavnici naroda Herero i Nama. Istoričari kažu da je nemački general Lotar fon Trota, koji je poslat u Afriku da uguši ustanak naroda Herero 1904. godine, naložio svojoj vojsci da zbrišu celo pleme. Tada je prema navodima ubijeno oko 65.000 pripadnika naroda Herero i najmanje 10.000 članova naroda Nama.

- U svetlu istorijske i moralne odgovornosti Nemačke, tražićemo oproštaj od Namibije i potomaka žrtava. Naš cilj je bio i jeste da pronađemo zajednički put do istinskog pomirenja u znak sećanja na žrtve - naveo je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas u pisanoj izjavi.

On je dodao da se događaji u Namibiji moraju nazvati pravim imenom i bez eufemizama – genocidom. Rekao je i da Nemačka sa više od milijarde evra želi da podrži razvojne projekte zajednica nastradalih u genocidu u Namibiji.

Nemačka je preuzela kontrolu nad tom zemljom 1880-ih, a predala je teritoriju Južnoj Africi 1915. Namibija je stekla nezavisnost 1990. godine.

Autor: redportal.rs