Sajge među prvih 5 ugroženih vrsta antilopa

Oko 350 ugroženih antilopa sajgi pronađeno je mrtvo u stepi na zapadu Kazahstana, a pretpostavlja se da ih je ubio grom, objavile su vlasti te srednjoazijske zemlje.

Kako je saopštila Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF), do pomora je došlo u vreme okota sajgi, antilopa koje su na popisu kritično ugroženih vrsta, tj. na ivici izumiranja.

Prema rečima kazahstanskog ministra za ekologiju, najverovatniji uzrok pogibije je grom "jer na leševima životinja postoje tragovi udara groma".

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN), čiji je Crveni popis naučna referenca za ugrožene životinjske i biljne vrste, svrstala je sajge među prvih pet kritično ugroženih vrsta antilopa.

Prepoznatljive po svojim zakrivljenim rogovima i dugoj okrugloj njušci, sajge su više puta bile na ivici izumiranja. Njihovo poreklo datira iz poslednjeg Velikog ledenog doba koje je počelo pre 115.000 do 110.000 godina i završilo se pre oko 12.500 do 10.000 godina.

Tokom sovjetskog razdoblja uživale su pojačanu zaštitu, s potpunom zabranom lova, a potom su od 50-ih godina uvedene vrlo stroge kvote. Tada je broj odraslih jedinki iznosio više od 2 miliona.

Međutim, s nezavisnošću Kazahstana 1991. došlo je do neviđene eksplozije krivolova pa su sajge ponovo došle na ivicu izumiranja.

Danas stepama luta tek oko 50.000 sajgi, od toga 90 odsto u Kazahstanu. Njihov opstanak najviše ugrožava krivolov, zbog rogova mužjaka, traženih u kineskoj medicini, prenosi Hina, piše 021.rs.

Autor: 021.rs / redportal.rs

#antilopa

#grom

#ugrožena vrsta