Do sada je u svetu dato više od 1,25 milijardi vakcina

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je Sjedinjene države da ukinu restrikcije za izvoz vakcina i medikamenata koji pomažu u borbi protiv koronavirusa.

Makron je ovo izjavio prilikom razmatranja najboljeg načina da se poveća pravljenje vakcina na globalnom nivou. Do sada je u svetu dato više od 1,25 milijardi vakcina.

Međutim, manje od 1% vakcina je redistribuirano za 29 najsiromašnijih država na svetu, navodi se u istraživanju novinske agencije AFP.

Za to vreme, najbogatije države na svetu ubrzavaju proces vakcinacije, pa je tako Velika Britanija do sada vakcinisala bar prvom dozom vakcine najmanje 67% ukupnog stanovništva, a SAD 56%. Za to vreme Evropska unija je kupila još 900 miliona doza Fajzerovih vakcina uz mogućnost da dokupi još 900 miliona.

Koliko je ovakva negativna preraspodela vakcina pogodila planetu, govori i stav pape Franje i njegova izjava da je svet najviše pogođen "virusom individualizma" i "zakonima intelektualne svojine" umesto da u prvi plan stavi "zakone ljubavi i zdravlja za celo čovečanstvo".

Ono što još više zabrinjava jeste činjenica da će gotovo sve države u Africi i pojedine države Južne Amerike i Azije vakcinisati kompletno svoje stanovništvo tek 2023. godine.

Autor: redportal.rs

#Fajzer

#Makron

#SAD

#Vakcina

#Velika Britanija

#broj vakcinisanih