Samo u poslednja 24 časa, 357.00 novozaraženih i 3.449 preminulih od koronavirusa

COVID-19 infekcije i preminuli se gomilaju alarmantnom brzinom u Indiji, bez ikakvog kraja na vidiku. Državni stručnjaci najavljuju da će sledećih nekoliko nedelja, u zemlji od 1.4 milijardi stanovnika, biti užasne.

Broj zaraženih koronavirusom premašio je 20 miliona u utorak, duplirajuće se u poslednja 3 meseca, dok je prema zvaničnim podacima broj preminulih premašio 220.000 hiljada. Koliko god da su katastrofalne ove cifre, smatra se da su prave cifre daleko veće. Posebno sada kada je sam zdravstvenio sistem u kompletnom kolapsu.

Brojke o zaraženima i preminulima uopšte nisu validne, jer je testiranje sporadično, a izveštavanje nekompletno. Oblasni izveštaji za nedelju u indijskoj prestonici Delhi, pokazuju 1.680 mrtvih - prema proceduralnim dokumentima za tretiranje preminulih. Ali u istom periodu od 24 sata, samo 407 novih smrti je dodato u zvaničnu listu.

Scene su zaista užasne, veliki broj ljudi umire ispred prenatrpanih bilnica, dok noću gore pogrebne lomače na kojima se spaljuju tela preminulih.

Broj zaraženih je naglo skočio u Indiji od februara, kada su pristigle potentnije varijante patogena i kada je vlast odlučila da dopusti da se održe masovni religijski festivali u zemlji.

Broj dnevno zaraženih je nakon toga sa 65.000 u aprilu, skočio na čak 370.000. Dok je broj preminulih u istom vremenskom rasponu skočio sa 300 na čak preko 3.000.

U utorak ministarstvo zdravlja prijavilo je 357.229 novih slučajeva zaraze i 3.449 preminulih u poslednja 24 sata.

Autor: redportal.rs