Kripta čuvene crkve u Parizu otvorena prvi put za javnost nakon prošlogodišnjeg požara.

Arheološka kripta (Crypte archéologique) Bogorodične crkve u Parizu, koja je jako oštećena u prošlogodišnjem požaru, ovih dana je ponovo otvorena za javnost. Kripta se prostire na prostoru od blizu dva kvadratna kilometra, što je čini i najvećom u Evropi, a povodom otvaranja upriličena je izložba eksponata koji su u njoj pronađeni.

IZVOR: YT / TODAY

Nadležni veruju da će njeno otvaranje kripte na posredan način pomoći i u rekonstrukciji same crkve.

– Ponovno otvaranje kripte predstavlja dirljiv momenat obnavljanja i nade – izjavila je za "Smitsonijan" Silvi Robin, glavnog kustos izložbe.

Prostor datira još iz doba Rimske Imperije, dok su predstavljeni eksponati koji su otkriveni u periodu od 1965. do 1970, kada su vršena i najintenzivnija istraživanja lokacije. Izložba je organizovana i u čast arhitekte Eugena Violeta de Luka, uz čiji nadzor je crkva rekonstruisana 1845. g., ali i u čast pisca Viktora Igoa, koji je crkvu učinio svetski poznatom putem svog romana Zvonar Bogorodične crkve u Parizu.

Izložba će biti otvorena do 2022. g., dok se rekonstrukcija cele crkve očekuje do 2024, kada bi Pariz trebalo da bude domaćin novih Olimpijskih igara.

Autor: The Vintage News / TODAY / redportal.rs

#Kripta Notr Dama

#bogorodična crkva

#notr dam

#pariz