Prvi predsednik SAD posle 40 godina

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je da su otomanske turske snage počinile genocid nad Jermenima 1915. godine.

Bajden je tako postao prvi američki predsednik posle 40 godina koji je zvanično priznao genocid nad Jermenima, uprkos protivljenju Turske koja je dugogdišnji saveznik SAD i NATO pakta.

Na Tviteru se pojavilo saopštenje Bele kuće koje je potpisao aktuelni predsednik Džozef Bajden u kojem jasno stoji osuda genocida.

IZVOR: TW / @joyce_karam

- Svake godine na današnji dan sećamo se onih koji su poginuli u genocidu nad Jermenima tokom otomanske ere i posvećujemo se prevenciji da se takvi zločini ne ponove. Počevši od 24. aprila 1915. godine, hapšenjem jermenskih intelektualaca i društvenih vođa u Konstantinopolju od strane otomanskih vlasti, milion i po jermena je deportovano, masakrirano ili oterano u smrt u kampanji istrebljenja. Odajemo počast žrtvama „Meds Jegherna“ (jermenski izraz za „veliki zločin“) kako strahote onoga što se dogodilo ne bi bile izgubljene za istoriju. I sećamo ih se kako bismo uvek ostali oprezni protiv korozivnog uticaja mržnje u svim oblicima - naveo je Bajden.

U saopštenju se podseća da su mnoge jermenske izbeglice tada došle u SAD i da su jermenski imigranti „obogatili Ameriku na nebrojeno mnogo načina, ali nikada nisu zaboravili tragičnu istoriju svojih predaka“

- Američki narod odaje počast svim Jermenima koji su izgubili živote u genocidu koji je počeo pre 106 godina - navodi se u saopštenju.

Autor: sputniknews.com / redportal.rs