Sjedinjene Države planiraju da prodaju čak sedam glavnih sistema naoružanja, uključujući mine, krstareće rakete i dronove Tajvanu, dok Trampova administracija pojačava pritisak na Кinu

Sprovođenje sedam prodaja odjednom je neobično i predstvalj presadan u odnosu na dosadašnju praksu da je prodaja oružja Tajvanu raspoređena i pažljivo kalibrisana kako bi se smanjile tenzije sa Pekingom.

Međutim, Trampova administracija postala je agresivnija prema Кini u 2020. godini, a odnosi između Pekinga i Vašingtona su na najnižoj tački u poslednjih nekoliko decenija zbog optužbi za špijuniranje, dugotrajnog trgovinskog rata i sporove oko širenja koronavirusa.

Foto: AP

Istovremeno, želja Tajvana za kupovinom oružja povećala se nakon što je predsednica Caj Ingven ponovo izabrana u januaru, a jačanje odbrane Tajvana postavila je kao glavni prioritet.

Tajvan je najosetljivije teritorijalno pitanje Кine. Peking kaže da je to kineska provincija i osudio podršku Trampove administracije ostrvu. Vašington je nestrpljiv da stvori vojnu protivtežu kineskim snagama, kreirajući ono što u Pentagonu nazivaju Tvrđava Tajvan, dok kineska vojska povlači sve agresivnije poteze u regionu.

Tajvanska vojska je dobro obučena i dobro opremljena opremom uglavnom američke proizvodnje, ali Кina ima ogromnu brojčanu prednost i sama dosta ulaže naprednu opremu.

Trampova administracija nastoji da izvozi oružje američkim saveznicima pokušavajući na taj način da ojača njihovu odbranu i time smanji zavisnost od američkih trupa, a istovremeno jačajući američke kompanije i stvarajući nova radna mesta.

Dok se bori za reizbor, Tramp i republikanske pristalice pojačavaju retoriku protiv Pekinga i pokušavaju da prikažu demokratskog kandidata Džoa Bajdena kao blagog prema Кini.

Autor: Reuters / redportal.rs