Samo jedna savezna država sa više od 10% učestvuje u BDP-u Sjedinjenih Država

Često se u javnosti pokretala tema koliko su bogate savezne države u Sjedinjenim Državama i koliko one doprinose američkom bruto društvenom proizvodu.

Centralni deo Sjedinjenih Država ne može da se pohvali sjajnim rezultatima pošto se njihov udeo u američkom bruto društvenom proizvodu kreće od 0,2 do 1%, uz izuzetak Kolorada koji je u klasi iznad.

Uglavnom, savezne države na samom obodu najveće svetske ekonomije najviše udela imaju u proizvodnji i potrošnji koja se beleži. Jedini izuzetak od toga je Ilinoj, uz obaveznu napomenu da je to 5. najmnogoljudnija savezna država.

S obzirom da ima 50 saveznih država i 100 procenata, prosek bi bio 2%, međutim, to nije slučaj zato što neke države beleže i po nekoliko puta veći udeo u bruto društvenom proizvodu Amerike.

Prvih 7 najmnogoljudnijih saveznih država (Kalifornija, Teksas, Florida, Njujork, Ilinoj, Pensilvanija i Ohajo) imaju najveći udeo u bruto društvenom proizvodu, sa tim da je Kalifornija ubedljivo prva sa čak 14,8%. Jedino je još Teksas sa 9,2% blizu dvocifrenom učinku.

U klasi ispod (2,1% do 3%) su uglavnom države na istoku Sjedinjenih Država poput Džordžije, Severne Karoline, Virdžinije, Nju Džersija, a tu su Mičigen, kao i Vašington na samom severozapadu.

Američki BDP za 2020. godinu iznosi 20,93 hiljada milijardi dolara.

Autor: redportal.rs

#GDP

#Kalifornija

#SAD

#Savezna država

#Teksas

#bogatstvo