Među njima je i Hrvatska

Austrija i još 12 zemalja EU (uključujući i Hrvatsku) dogovorile su se o sedam kriterijuma za stvaranje COVID pasoša kojim bi se olakšala putovanja među članicama EU, javlja austrijska javna televizija ORF.

Cilj je uvesti COVID pasoš brzo i što rasprostranjenije na evropskom nivou, rekla je za APA austrijska ministarka turizma Elizabet Kostinger (OVP). Sedam kriterijuma se sada prosleđuju Evropskoj komisiji.

Na poziv ministarke Elizabet Kostinger, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugalija, Slovenija, Španija i Austrija prvi put su razgovarale o uvođenju COVID pasoša 29. marta. Dve nedelje kasnije, 13 članica EU složilo se da bi propust za koronu trebalo da bude uveden najkasnije do juna, što bi olakšalo putovanje pre kraja pandemije.

Pasoš pokazuje da li je neko vakcinisan, oporavljen ili testiran, a sve se čita putem jedinstvenog QR koda.

Glavni uslov je kako izbeći diskriminaciju. COVID pasoš se ne sme koristiti za uvođenje obavezne vakcinacije. Čak i nakon postizanja sporazuma, svaka država zadržava pravo da sama odluči koga će pustiti preko granice. Nacionalna sloboda izbora mora se sačuvati, kažu Austrijanci.

Podaci o zdravlju pojedinih građana ne bi se prosleđivali u centralizovanu bazu podataka na nivou EU, već bi se čuvali samo u državi članici. Pored olakšavanja turističkog prometa, cilj je i postizanje prekograničnih sporazuma između susednih zemalja, prenosi ORF.

Autor: redportal.rs

#COVID pasoš

#Evropska unija

#Hrvatska

#kovid pasoš