Pod pretnjom nožem naterao ju je DA SE SKINE GOLA

Hrvatski granični policajac navodno je seksualno zlostavljao Afganistanku i pod pretnjom nožem prisilio ju da se skine gola tokom pregleda grupe migranata na granici s Bosnom i Hercegovinom, izveštava Guardian.

Evropska komisija opisala je optužbu kao "ozbiljnu navodnu kaznenu akciju" i pozvala hrvatske vlasti da "temeljno istraže sve navode i preduzmu odgovarajuće mere".

Prema izveštaju Danskog veća za izbeglice (DRC), incident se dogodio u noći na 15. februara na hrvatskoj teritoriji, nekoliko kilometara od bosanskohercegovačkog grada Velika Kladuša.

U izveštaju, koji je Guardian dobio na uvid, navodi se kako je žena iz Afganistana rekla da je pokušala preći granicu s grupom od još četiri osobe, uključujući dvoje dece, ali zaustavio ih je policajac koji je navodno u njih uperio pušku.

Potrgao im dokumenta

Afganistanci su navodno zatražili azil, ali je policajac na granici potrgao njihove dokumente i samo im se nasmijao.

- Vređao nas je, ošamario je starijeg muškarca koji je bio s nama i dedom i rekao nam da ispraznimo džepove i pokažemo im torbe - rekla je Afganistanka, piše Guardian.

- Zatim me odveo u stranu i počeo me pretraživati. Insistirala sam da me ne sme dirati. Pitao me zašto. Rekla sam mu jer sam žena i muslimanka i to je haram. Policajac me ošamario i rekao mi: Ako si muslimanka, zašto si onda došla u Hrvatsku, zašto nisi ostala u Bosni s muslimanima?

MUP odbacio nove optužbe o nasilju nad migrantima

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u sredu je odbacilo nove optužbe o nasilju nad migrantima, nakon što je Guardian, pozivajući se na Dansko veće za izbeglice (DRC), objavilo da su hrvatski policajci seksualno zlostavljali afganistansku državljanku nakon prelaska granice.

- Svojim humanim delima spašavanja života stotinama migranata, izvlačeći nezakonite migrante iz minskih polja, provalija, spašavajući ih od utapanja, noseći ih kilometrima kroz snežne mećave, hrvatska policija pokazala je ne samo organiziran i profesionalan pristup u zaštiti državne granice Republike Hrvatske i vanjske granice EU već i nadasve požrtvovnost i humanost - ističu u MUP-u.

Autor: Jutarnji.hr