Došlo je do zamene uzoraka uzetih od 2 pacijenta zbog sumnje u karcinom

Na univerzitetskoj klinici Kepler u Lincu došlo je do tragične lekarske greške, usled koje je jednom pacijentu odstranjena zdrava prostata.

Prema pisanju medija, došlo je do zamene uzoraka uzetih od 2 pacijenta zbog sumnje u karcinom. Iz klinike poručuju da još nema informacija o tome kako je došlo do kobne zamene uzoraka, te je slučaj prosleđen tužilaštvu.

- Žao nam je zbog ovog događaja i već smo informisali pogođene pacijente o zameni - rekao je direktor bolnice Karl-Hajnc Štadlbauer.

Kod pacijenta koji je dobio pozitivnu dijagnozu na rak nastavljeno je lečenje. Inače, radi se o slučaju iz novembra, kada je uzeta biopsija 2 pacijenata, a probe su upućene na patologiju u Erlangen u Nemačku, objasnio je šef Odeljenje za urologiju i andrologiju Frens-Štefen Krauze.

Rezultati analize su pokazali da jedan pacijent ima rak prostate, a da to nije slučaj kod drugog. Krajem januara je jedan od ta 2 pacijenta operisan.

- Nakon operacije, kao što je to uobičajeno, uklonjeni delovi tela ponovo su patološki analizirani. Tom prilikom je ustanovljeno neslaganje sa rezultatom prve biopsije, što je ukazalo na zamenu uzoraka - objasnio je Krauze.

Nakon toga ponovo je pregledan i drugi pacijent, te je novi uzorak biopsije upućen na analizu u Nemačkoj i potvrđen je rak prostate.

- Potvrdu smo dobili 24. marta da je došlo do zamene uzoraka - navedeno je u saopštenju Klinike.

Sada se ispituje gde je došlo do zamene uzoraka, da li u Klinici ili u nemačkoj laboratoriji. Ukazuje se i da je kod muškarca, kojem je uklonjena zdrava prostora, radost o vesti da nema rak bila veća od razočarenja zbog greške u bolnici.

Autor: redportal.rs

#Austrija

#greška

#operacija