Žestoka svađa u EU

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc žestoko se sukobio sa drugim čelnicima EU zemalja tokom virtuelnog samita održanog zbog raspodele 10 miliona doza vakcina Fajzer/Biontek. Posebno je u žiži bio sukob Kurca i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Sebastijan Kurc hteo je da Austrija bude deo grupe zemalja EU koje će dobiti dodatne zalihe vakcine protiv koronavirusa, pošto su dobile manji broj vakcina Astra Zeneke, ali su njegov zahtev odbili čelnici EU, uključujući Angelu Merkel, objavio je Fajnenšel tajms.

Prema pisanju tog lista, visoki funkcioneri EU cele protekle nedelje svađali su se oko podele 10 miliona doza vakcine među zemljama koje su do sada dobile manje količine, kao što su Češka, Hrvatska, Litvanija ili Estonija. Kurc se usprotivio sistemu dodele vakcina i rekao da će staviti veto na bilo koji sporazum o podeli koji ne uključuje Austriju.

Austrijski kancelar je uoči sastanka na vrhu EU poručio da ne sme biti "građana drugog reda“ u pogledu vakcinacije.

- Nama ne može biti u interesu da se razlika u Evropskoj uniji, kad je vakcinacija u pitanju, sve više povećava i da tako stvaramo građane drugog reda unutar EU - rekao je Kurc za nemački Di Velt.

Kurc je kritikovao praksu podele vakcina prema količini naručenih doza, a ne prema broju stanovnika, kako je ranije bilo dogovoreno. Međutim, nemačka kancelarka Angela Merkel dovela je u pitanje potrebe Austrije za dodatnim dozama vakcina. Ona je rekla da su ugovore o vakcinama "potpisale države članice, a ne neke glupe birokrate", odgovarajući na austrijske kritike pravila EU.

Prema navodima Fajnenšel tajmsa, koji se poziva na evropske diplomatske izvore, Sebastijan Kurc je u raspravi bio veoma ratoboran i rekao je da "nema dogovora oko njegovih tvrdnji". Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, Austrija je vakcinisala 14,6 ljudi na 100 stanovnika, što je više od proseka EU koji iznosi 13,6.

Autor: redportal.rs