Više od 12.500 pripadnika ruske vojske učestvovaće u paradi na moskovskom Crvenom trgu

Vojne parade 9. maja ove godine biće održane u Moskvi na Crvenom trgu i u još 27 ruskih gradova. Najavio je ovo ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Više od 12.500 pripadnika ruske vojske učestvovaće u paradi na moskovskom Crvenom trgu 9. maja, povodom proslave 76. godišnjice pobede Sovjetskog saveza nad nacističkom Nemačkom u Velikom otadžbinskom ratu 1941-1945.

- Planirano je da preko 12.500 pripadnika vojske, više od 190 sistema naoružanja i 76 aviona bude uključeno u vojnu paradu u Moskvi 9. maja - rekao je Šojgu na sastanku odbora ministarstava, prenosi Tas.

Na paradi će biti 35 vrsta novog i modernizovanog vojnog hardvera, precizirao je on. Pravovremene mere pomogle su u sprečavanju širenja infekcije korona virusom među osobljem paradnih jedinica, rekao je Šojgu.

- To je u velikoj meri olakšano ispunjavanjem utvrđenih zahteva: samo oni koji su vakcinisani i imaju antitela na COVID-19 primaju se na obuku - rekao je ruski ministar odbrane.

Pripreme za vojnu paradu 9. maja na Moskovskom Crvenom trgu "u punom su jeku", dodao je Šojgu. Svečanosti posvećene 76. godišnjici pobede Sovjetskog saveza nad nacističkom Nemačkom u Velikom otadžbinskom ratu 1941-1945 održaće se u 377 gradova i mesta širom Rusije, dok će vojne parade biti održane u 28 ruskih gradova, rekao je šef odbrane.

Autor: redportal.rs

#Crveni trg

#Dan pobede

#Moskva

#Vojna Parada

#rusija