Promenjen plan o oštrijim merama za Uskrs

Nemačka kancelarka Angela Merkel uputila je izvinjenje Nemcima i rekla je da su planovi o uvođenju karantina u okviru Uskrsa u Nemačkoj bili greška.

Za grešku se mora reći da je greška i još važnije, greška mora da bude ispravljena i ako je moguće da bude ispravljena na vreme. Znam da je ovaj plan izazvao uznemirenost i zbog toga želim da tražim od građana Nemačke da mi oproste.

Plan je bio da se sledećeg četvrtka, dan pre Velikog petka, uvede karantin gde bi radili samo supermarketi i to samo u subotu na Uskrs. U okviru Uskrsa bilo bi uvedeno potpuno gašenje javnog života i kretanja, a posle toga je i donet predlog da se sve produži do 18. aprila.

Angela Merkel je iznela ovaj plan nakon sastanka sa 16 guvernera iz svih 16 saveznih države Nemačke, koji su prethodno donosili mere o smanjivanju i ublažavanju mera protiv koronavirusa.

Kritike su pljuštale sa svih strana, a jedni od predvodnika su bili katolička i protestantska crkva koje su se prve izjasnile da mere za Uskrs neće biti poštovane.

Još jedna od kritika odnosila se na to da su mere isplanirane bez ikakve javne debate o zaključavanju za Uskrs, na šta je Angela Merkel rekla da je sve isplanirano sa dobrom namerom, ali da je jasno da je u pitanju greška za koju je "sama odgovorna".

Autor: redportal.rs