Brazil je tek druga država koja beleži ove crne brojeve

Brazil ima više od 300.000 umrlih od koronavirusa i to ga stavlja na ubedljivo 2. mesto na najcrnjoj listi koju predvode Sjedinjene Države sa više od 550.000 mrtvih.

Četvrti ministar zdravlja Brazila u poslednjih godinu dana, pozvao je nadležne u Brazilu da pristupe ubrzanoj vakcinaciji u najvećoj državi Južne Amerike i vakcinišu na dnevnom nivou bar milion ljudi.

Koliko je alarmantna situacija u Brazilu govori činjenica da jedan od četiri smrtna slučaja u ovom trenutku dolazi iz Brazila. Ovakvi podaci predstavljaju ozbiljan udarac za predsednika Žaira Bolsonara koji se protivio uvođenju mera karantina, sumnjao u vakcine i davao neproverene lekove.

Novi ministar zdravlja Brazila Marselo Keiroga održao je prvu konferenciju za medije i to u danu kada je u Brazilu zabeležen 3.251 smrtni slučaj i naveo da je neophodno da se na dnevnom nivou vakciniše milion ljudi.

Dodao je da su vakcinacija, maske i socijalna distanca ključ za usporavanje virusa i da niko ne želi zaključavanje, a pogotovo Brazilci. Apelovao je da se svi fokusiraju na nauku, kao i da se poštuje princip transparentnosti.

Autor: redportal.rs