Nemačka planira da produži zaključavanje zbog suzbijanja pandemije

Nemačka planira da produži zaključavanje zbog suzbijanja pandemije COVID-19 i na 5. mesec nakon što je stopa zaraze premašila nivo koji preti da preoptereti bolnice, navodi se u nacrtu dokumenta koji je pripremio kabinet nemačke kancelarke Angele Merkel, a u koji je agencija Rojters imala uvid.

Preporuka je sadržana u nacrtu koji je kabinet Angele Merkel pripremio uoči današnje video konferencije regionalnih i nacionalnih na kojoj će se govoriti o sledećem krugu mera za rešavanje pandemije.

Institut za infektivne bolesti Robert Koh saopštio je da je broj slučajeva na 100.000 stanovnika tokom nedelje iznosio 103,9, iznad praga od 100 na kojem će jedinice za intenzivnu negu početi da ostaju bez kapaciteta.

U nacrtu se kaže da bi zaključavanje trebalo da se nastavi do 18. aprila i da će se primeniti "hitna kočnica" dogovorena na poslednjem sastanku.

Najnoviji nacrt takođe bi pooštrio obaveze za kompanije - oni koji nisu mogli da zaposlenima ponude mogućnost rada od kuće morali bi da im obezbede jedan test na COVID-19 nedeljno ili 2 ako je na raspolaganju dovoljno zaliha.

Autor: redportal.rs