Blokčejn tehnologija omogućila razvoj digitalne umetnosti

Potpuno digitalno delo američkog umetnika Bipla prodato je za rekordnih 69,3 miliona dolara. Aukcijska kuća Kristi je objavila da je rekord oboren za ovakvu vrstu umetničkog dela.

Delo pod nazivom Everydays: the First 5.000 Days je kolaž crteža i animacija svakodnevno prikupljenih tokom 5.000 dana. Bipl je postao jedan od najskupljih umetnika na svetu, a onlajn aukciju ovog dela pratilo je rekordnih 22 miliona ljudi.

Bipl, čije je pravo ime Majk Vinkelman, poznat je po digitalnim projektima, ali je tek krajem oktobra počeo da prodaje svoja dela.

Delo je u obliku nove vrste digitalne aktive Non-Fungible Token (NFT) - što znači da ga je verifikovalo blokčejn, što potvrđuje njegovu originalnost i vlasništvo. Tržište NFT-a poraslo je poslednjih meseci jer entuzijasti i investitori koriste rezervne ušteđevine za kupovinu predmeta koji postoje na mreži. Prošlog meseca, video-snimak u trajanju od 10 sekundu na kojem je slika palog Donalda Trampa, takođe delo Bipla, prodat je za 6,6 miliona dolara na NFT tržištu zvanom Nifty Gateway.

- Bez NFT-ova jednostavno legitimno nije bilo načina za prikupljanje digitalne umetnosti - rekao je Bipl.

Upitan šta misli o višemilionskim ponudama za njegov rad, 39-godišnji grafički dizajner, koji je kreirao vizualne koncerte za ljude poput Džastina Bibera, One Direction i Kejti Peri, rekao je da je ostao bez reči.

- Ne znam ... možda u priču možete ubaciti emodži. To je tako ludo - rekao je on.

Za NFT-ove autorski honorar je povezan sa ugovorom: Bipl dobija 10% svaki put kada NFT pređe u ruke nakon početne prodaje.

- Zaista mislim da će ovo biti viđeno kao sledeće poglavlje istorije umetnosti - dodao je Bipl.

U nastavku možete videti neke od delova njegovog digitalnog dela

Foto: Reuters/Beeple

Foto: Reuters/Beeple

Foto: Reuters/Beeple

Foto: Reuters/Beeple

Autor: redportal.rs

#AUKCIJA

#Beeple

#Everydays: the First 5.000 Days

#digitalno delo

#rekord