Kriptovaluta sve popularnija

Jedna od najuglednijih investicijskih banaka lansira proizvod u kojem će investitori dobiti priliku da ulažu u jedanaest deonica kompanija koje su fokusirane na bitkoin.

Prema prijavi kod SEC-a, novi proizvod je dužnički instrument pod nazivom JPMorgan’s Cryptocurrency Exposure Basket (mart 2021.), koji sadrži "nejednako ponderisanu" korpu referentnih deonica koje ili poseduju kriptovalutu ili posluju s njom.

Dužni instrument izdvaja 20 odsto MicroStrategyja i 18 odsto Squarea - dve kompanije koje su rano prijavile svoja ulaganja u bitkoin, prenosi Seebiz.

Kompanija Riot Blockchain Inc. za rudarenje kriptovaluta i proizvođač čipova za rudarstvo kriptovaluta NVIDIA Corporation takođe su dobili znatan udeo od po 15 odsto. Ove akcije zajedno čine oko 68 odsto korpe, istakla je banka u prospektu.

"Očekujemo da će generalno tržišna vrednost vaših beleški i vaše plaćanje po dospeću u većoj meri zavisiti o učinku ove četiri referentne deonice", naveli su.

Ostale deonice portfelja uključivale su Paypal Holdings Inc, Advanced Micro Devices, Inc. i Silvergate Capital Corp.

Zanimljivo je da Tesla Inc koja drži bitkoine u vrednosti od više od 1,5 milijardi dolara nije na popisu JP Morgan.

Ova je informacija dodatno značajna jer su pre nekoliko nedelja stratezi ove kompanije odobrili izdvajanje od jedan odsto u kriptovalute, otkriveno je u belešci klijentima.

Analitičari su rekli da bi takva raspodela poslužila kao zaštita od inflacije u tradicionalnim razredima imovine poput deonica, obveznica i robe.

Autor: redportal.rs