Funkcioner najveće stranke sinoć uhapšen i u toku noći preminuo u Vojnoj bolnici

Funkcioner stranke Nacionalna liga za demokratiju smenjene premijerke Mjanmara Aung San Su Ći umro je u pritvoru nakon što je uhapšen rano jutros, potvrdio je Rojtersu njegov stranački kolega.

Ba Mio Tein, poslanik raspuštenog parlamenta u Mjanmaru, rekao je agenciji da je partijski funkcioner Zo Majat Lin uhapšen rano jutros oko 1.30 časova i da njegovi rođaci sada pokušavaju da preuzmu njegovo telo u Vojnoj bolnici.

Vojska Mjanmara preuzela je vlast u zemlji na godinu dana, uvodeći vanredno stanje zbog, kako tvrde, izborne prevare. Uhapsili su predsednicu vladajuće stranke Mjanmara Aung San Su Ći i druge visoke zvaničnike Nacionalne lige za demokratiju koja je pobedila na novembarskim izborima.

Nedavno su snage bezbednosti optužene za nasilje i ubistva demonstranata, a bes u zemlji je eruptirao nakon ubistva 19-godišnje devojke.

- Ubijaju ljude kao da su u lovu na ptice. Šta bi se desilo da se ne bunimo protiv njih? Moramo da se bunimo - rekao je nedavno jedan od lidera protesta u gradu Davei.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Mjanmar

#demonstracije

#državni udar

#hunta

#mjanmaru

#protesti

#puč

#vojna vlast