Čak 400 evroparlamentaraca je glasalo za ukidanje imuniteta

Krovno zakonodavno telo Evropske unije, Evropski parlament, izglasao je da ukine imunitet bivšem katalonskom lideru Karlesu Puđdemonu. Imunitet je ukinut i njegovim najbližim saradnicima.

Ovo je znak Španiji da nastavi sa svojim pokušajima da im Belgija isporuči separatističke političare koji su krivično gonjeni nakon ilegalnog referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

Od zvaničnog Madrida se očekuje da reaktivira Evropski nalog za hapšenje (EAS) kako bi vratili u Španiju trojicu katalonskih lidera i sudili im zbog počinjenog krivičnog dela. Puđdemon je pored optužbi za sprovođenje ilegalnog referenduma optužen i za zloupotrebu javnih sredstava.

Slične optužnice su pokrenute protiv druga dva katalonska političara, bivši ministar zdravlja Katalonije Antoni Komin i bivša ministarka posvete Klara Ponsati.

O ekstradiciji treba da odlučuje sudski sistem Belgije u kojoj se nalaze bivši katalonski lideri, dok je zvanični Madrid kompletnu dokumentaciju i zahtev predao Evropskom sudu pravde.

Glasanje o ukidanju imuniteta je održano tajno u ponedeljak uveče. Čak 400 poslanika je glasalo ZA ukidanje imuniteta Karlesu Puđdemonu, 248 je bilo PROTIV, dok je 45 bilo uzdržano. Za ukidanje imuniteta Antoniju Kominu i Klari Ponsati glasalo je 404 evroparlamentarca, 257 je bilo protiv i 42 uzdržana.

Autor: redportal.rs