Razorni zemljotres je umalo izazvao novi Černobil pre 10 godina u Fukušimi

Ogromni cunami, koje je prouzrokovao zemljotres od 9.0 rihtera, udario je na obale Japana pre 10 godina, ubio skoro 20.000 ljudi i skoro potpuno uništio elektranu u Fukušimi. Više od 160.000 građana su pobegli zbog opasnosti od radijacije.

Tada su se uplašili da će možda i Tokio morati da bude evakuisan.

Država je potrošila više od 300 milijardi $ kako bi obnovili devastirani region Tohoku, ali neke oblasti oko elektrane su ostale nepristupačne zbog opasnosti radijacije. Biće potrebno još nekoliko milijardi $ i nekoliko decenija kako bi se problem skroz sanirao.

Japan je opet otvorio debatu o nuklearnoj energiji sa obzirom na težnju da u borbi protiv globalnog zagrevanja država smanji upotrebu fosilnih goriva do 2050. Ipak, mnogi građani, oko 85 %, u Japanu po anketi sa javne televizije su zabrinuti zbog nuklearne energije.

Šinzo Abe i njegova partija LDP su predvodnici pro nuklearnog stava i uspeli su godinu dana nakon Fukušime da preuzmu vlast.

Bitan razlog je bio i kritikovanje prethodne Vlade za loše reagovanje na tragediju u Fukušimi.

Komisija, koju je osnovao parlament, zaključila je 2012. da je nesreća rezultat koluzije Vlade, regulatora i Tokyo Electric Power kompanije.

Abe je dao ostavku prošle godine, zbog lošeg zdravlja, ali ostavio je naslednika Jošihide Sugu koji će nastaviti plan za smanjivanje fosilnih goriva do 2050.

Trenutno, samo 9 od 33 japanskih reaktora su dobili dozvolu da se ponovo pokrenu i samo u 4 operativna u poređenju sa 54 pre nesreće.

Nuklearna energija je imala samo 6 % udela u celokupnom izvoru energije u prvoj polovini 2020. sveukupno 23.1 % obnovljivih izvora i oko 70 % koriščenja fosilnih goriva.

- Japan je siromašna zemlja po pitanju resursa tako da ne bi trebalo tek tako da napustimo nuklearnu opciju, ali u stvarnosti, budućnost nuklearne energije je nesigurna - rekao je Kikava, savetnik Vlade za energetsku politiku.

Autor: redportal.rs / Linda Sieg

#Fukušima

#Japan

#Nuklearna elektrana

#Nuklearna energija