Protest u Bukureštu zbog najavljenih novih mera

Na inicijativu rumunske organizacije Savez roditelja, oko 3.000 demonstranata okupilo se danas ispred zdanja parlamenta u Bukureštu da bi izrazilo nezadovoljstvo povodom predloga zakona o obaveznoj vakcinaciji protiv COVID-19 o kojem se ovih dana raspravlja u parlamentu, dok vlasti najavljuju nove mere.

- Nismo protiv vakcinacije, već za slobodu da sami odlučujemo o tome - glasi slogan protesta, prenosi Ađerpres.

Predlog zakona podrazumeva obaveznu vakcinaciju cele populacije, uključujuhi i decu i ogromne kazne za sve koji odbiju da se vakcinišu.

Prošlo je manje od šest nedelja otkako su u Bukureštu ublažena pandemijska ograničenja, ali je porast broja slučajeva podstakao vlasti da ponovo uvedu strože mere za period od 14 dana koji počinje da važi od ponedeljka.

Mnogi demonstranti mahali su rumunskim zastavama i skandirali "sloboda" i "masku dole". Na velikom natpisu pisalo je: "Recite ne prisilnoj vakcinaciji". Demonstraciji je prisustvovao Georgi Simion, lider rumunske krajnje desne stranke AUR, koja se izjasnila protiv obavezne vakcinacije.

Oštrije mere treba istovremeno da budu uvedene u Temišvaru, gradu sa više od 400.000 stanovnika, koji ulazi u karantin nakon što se stopa zaraze povećala iznad sedam na 1.000 stanovnika.

Autor: redportal.rs