Umanjuju značaj pandemije

Tanzanija je jedna od retkih zemlja u kojoj se tokom većeg dela pandemije koronavirusa umanjivao njen značaj i vlasti su odbijale da uvođenjem strogih mera zaustave širenje virusa, ali nezadovoljstvo u zemlji zbog toga raste, zajedno sa smrtnim slučajevima koji se pripisuju "upali pluća", piše britanski Gardijan.

List navodi da su ljudi svesni da je virus prisutan, da ima mnogo slučajeva bolesti i smrtnih ishoda, ali da nije dozvoljeno da se o tome javno saopštava.

Covid-19 ubija ljude i vidimo mnogo slučajeva, ali ne smemo da razgovaramo o toj temi - rekao je za Gardijan jedan lekar u državnoj bolnici u najvećem gradu Tanzanije Dar es Salamu, koji je kao i mnogi tražio da ne bude imenovan iz straha od moguće kazne.

Gardijan piše da je tanzanijski predsednik Džon Magufuli kontinuirano umanjivao ozbiljnost virusa čak i dok su susedne države zatvarale granice i sprovodile policijski čas i zaključavanje.

Zemlja je poslednji put iznela podatke o slučaju u aprilu 2020. godine, u isto vreme kada je predsednik Magufuli otkrio da je tajno slao razne predmete na Covid-19 testiranje, od kojih su papaja, prepelica, koza i drugi bili pozitivni, prenosi Tanjug.

Autor: redportal.rs