Nema žrtava, ali ima ranjenih

Ukrajinske snage su tokom noći izvršile napade dronovima na Moskvu i vojnu fabriku eksploziva u dubini ruske teritorije, potvrdili su zvaničnici i ruski izvori na Telegramu.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska protivvazdušna odbrana oborila 110 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Rusije. Među oborenim dronovima, jedan je srušen u oblasti Moskve, 43 u pograničnom regionu Kursk, a 27 u jugozapadnom regionu Lipeck.

Prema informacijama ruskog Telegram kanala „SHOT“, dronovi su pokušali da pogode državnu fabriku Jakova Mihajloviča Sverdlova u gradu Džeržinsku, u oblasti Nižnji Novgorod, oko 400 kilometara istočno od Moskve. Ova fabrika, jedan od vodećih proizvođača eksploziva koje koriste ruske snage u ratu protiv Ukrajine, pod sankcijama je Sjedinjenih Država i Evropske unije.

Regionalni guverner je potvrdio da su četiri vatrogasca lakše ranjena u napadu na industrijsku zonu Džeržinska, ali nije naveo tačne ciljeve napada. Ministarstvo odbrane je objavilo da je osam ukrajinskih dronova uništeno iznad Nižnjeg Novgoroda, dok su lokalni stanovnici prijavili eksplozije i gust beli dim u blizini elektrane.

Gradonačelnik Moskve, Sergej Sobjanin, izjavio je da su ruševine drona pale u Ramenskom okrugu Moskovske oblasti, ali da nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti.

Ukrajinske vlasti nisu komentarisale ove napade. Kijev je ranije naglašavao da su njihovi vazdušni napadi usmereni na infrastrukturu ključnu za ruske ratne napore, kao odgovor na stalne ruske napade na Ukrajinu.

Ruski zvaničnici često ne otkrivaju punu štetu prouzrokovanu napadima dronova, naročito kada su u pitanju vojni, transportni ili energetski objekti.

Autor: nova.rs