Skup je počeo minutom ćutanja.

Ambasadorka Izraela u Beogradu Avivit Bar-Ilan zahvalila je danas, na obeležavanju godišnjice napada palestinskog Hamasa na teritoriju te zemlje, Vladi Srbije i srpskom narodu na "nedvosmislenoj podršci koja predstavlja svetionik nade".

Skup je počeo minutom ćutanja.

Ambasadorka je naglasila da je 7. oktobar dan koji će zauvek ostati u kolektivnom sećanju svih ljudi.

-Izrael se ne bori samo za sopstvenu bezbednost već i za stabilnost regiona i šire, naglasila je ona i pozvala sve prijatelje Izraela da osude agresiju Irana i podrže Izrael u naporima da zaštiti svoje gradane i otkloni pretnju Hezbolaha.

Bar-Ilan je ocenila da su veze Srbije i Izraela jake i utemeljene na zajedničkim vrednostima.

Foto: EPA-EFE

- Naše prijateljstvo se potvrđuje u ovim izazovnim vremenima, dodala je ona.

Navela je da se "tog tragičnog jutra", dok su porodice širom Izraela proslavljale jevrejski praznik Simhat Tora, dogodio teroristički napad i da je više od 4.000 raketa ispaljeno na izraelske gradove.

-Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi. Čitave porodice su masakrirane, životi nestali u trenu. Obim nasilja, njegova surovost, ostavili su duboke ožiljke ne samo na laraelu, već i na svima onima koji se zalažu za humaniji svet, rekla je ambasadorka.

Podsetila je da je među ubijenima bilo i 38 dece, više od 400 žena.

-Na muzičkom festivalu Nova 364 ljudi je mučeno, unakaženo, silovano i na najsuroviji način ubijeno, rekla je ona i naglasila da se tada Poslava života pretvorila u nepojmljivi ulas.

Autor: Novosti.rs