On se zahvalio građanima na jedinstvu i patriotskom duhu

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je danas građanima Rusije Dan ujedinjenja Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti sa Rusijom.

- Ka ovome smo išli godinama, kroz teška iskušenja, znali smo u kakvim je nepodnošljivim uslovima neprekidnog granatiranja i blokade Donbas živeo dugih osam godina, kakom su ugnjetavanju bili izloženi stanovnici Novorusije. Uzvratili smo neonacističkoj diktaturi, koja je htela da ih zauvek otrgne od njihove istorijske domovine, od Rusije - naveo je Putin, a prenosi RIA Novosti.

On je naglasio da je Rusija pokušala da postigne mirno rešenje konflikta, ali da su se pregovori završili obmanom zapadnih elita, koje su za to vreme, kako je naveo, pretvorile Ukrajinu u svoju koloniju i vojnu odskočnu dasku usmerenu na Rusiju.

Prema rečima Putina, dalji razvoj događaja u potpunosti je potvrdio potrebu za specijalnom vojnom operacijom.

On se zahvalio građanima na jedinstvu i patriotskom duhu.

- Istina je na našoj strani. Svi zacrtani ciljevi će biti postignuti - istakao je Putin, a prenosi K1info.

Krajem septembra 2022. godine održani su referendumi u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti u Ukrajini, na kojima se ogromna većina glasača izjasnila za prisajedinjenje Rusiji.

Potom su u Kremlju 30. septembra potpisani sporazumi o prijemu tih teritorija u sastav Rusije.

Autor: K1info.rs