Obe zemlje treba da preduzmu sledeći korak i potpišu Sporazum o uspostavljanju mira i diplomatskih odnosa između Jermenije i Azerbejdžana

Mir između Jermenije i Azerbejdžana ne samo da je moguć, već i na dohvat ruke, rekao je jermenski premijer Nikol Pašinjan u svom govoru na 79. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

- Ovo je moj četvrti govor pred Generalnom skupštinom UN i ovaj govor će se veoma razlikovati od prethodnih. Glavne poruke mojih prethodnih govora bile su vezane za ćorsokak u postizanju mira između Jermenije i Azerbejdžana, ali danas želim da kažem da je mir između Jermenije i Azerbejdžana ne samo moguć, već i nadohvat ruke. Jermenija i Azerbejdžan su 30. avgusta potpisale Uredbu o zajedničkoj delatnosti komisija za utvrđivanje državne granice između dve zemlje - rekao je Pašinjan.

On je dodao da je ovo prvi pravni dokument potpisan između dve zemlje.

- Što je još važnije, Jermenija i Azerbejdžan su se ovim dokumentom dogovorile da Alma Ata sporazume iz 1991. definišu kao osnovni princip za definisanje granica između dve zemlje i njima će se rukovoditi - rekao je Pašinjan, objasnivši da to znači da dve zemlje:

Potvrđuju princip međusobnog priznavanja teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica, koji je postojao u vreme SSSR-a, što je glavni faktor za uspostavljanje mira.

- Sada je potvrđeno da dve zemlje nemaju teritorijalne pretenzije jedna prema drugoj - primetio je jermenski premijer.

Obe zemlje treba da preduzmu sledeći korak i potpišu Sporazum o uspostavljanju mira i diplomatskih odnosa između Jermenije i Azerbejdžana. Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je Izraelu da će dalja eskalacija sukoba samo otežati povratak civila kućama.

Autor: redportal.rs