Ovo je dosad najeksplicitnija Trampova kritika na račun ukrajinskog predsednika

Bivši američki predsednik i kandidat republikanaca na predstojećim izborima Donald Tramp optužio je Vladimira Zelenskog da "odbija da sklopi dogovor" o završetku rata u Ukrajini. Ovo je dosad najeksplicitnija Trampova kritika na račun ukrajinskog predsednika i način na koji on vodi rat.

- Verujem da bi najgori dogovor bio bolji od situacije u kojoj se Ukrajina sada nalazi. Sve što imaju je uništena zemlja koja je izgubila petinu svoje teritorije i desetine hiljada ljudi - rekao je Tramp.

- Ovo više nije Ukrajina. Nikada nećete moći da obnovite ove gradove i mesta, i nikada nećete moći da vratite mrtve ljude, toliko mrtvih. Ti gradovi su nestali, a mi nastavljamo da dajemo milijarde dolara čoveku koji je odbio da sklopi dogovor, Zelenskom. Ne postoji nijedan dogovor koji ne bi bio bolji od situacije koju trenutno imate. Imate zemlju koja je izbrisana, nije je moguće ponovno izgraditi - rekao je Tramp tokom predizbornog skupa u Mint Hilu u Severnoj Karolini.

Ovaj nastup dolazi u vreme dok na Kapitol Hilu raste nezadovoljstvo republikanaca prema Zelenskom. U Predstavničkog domu republikanci pokušavaju da istraže koja su sredstva američkih poreskih obveznika otišla za podršku bezbednosti ukrajinskog predsednika dok je putovao u Pensilvaniju.

Vladimir Zelenski je na skupštini UN upozorio svetske lidere “da će Rusi intenzivirati napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, uključujući nuklearne elektrane”.

Istovremeno, republikanski kongresmeni upozoravaju Zelenskog da se drži podalje od američke unutrašnje politike posle njegove izjave kada je Trampovog potpredsedničkog kandidata Vansa, nazvao "preradikalnim".

Ranije ove nedelje Tramp je Zelenskog nazvao odličnim trgovcem.

- Svaki put kad bi došao u našu zemlju, otišao bi sa 60 milijardi dolara. On je verovatno najbolji trgovac na svetu - rekao je Tramp.

Autor: redportal.rs