Takozvani sok od krastavaca, odnosno otpadna tečnost koja se koristi za kiselenje povrća u industrijskoj proizvodnji pokazala se odličnom za sprečavanje stvaranje leda, a ekološki je prihvatljivije i štedi novac.
Sve je počelo kao bavarski eksperiment, a uskoro bi se moglo proširiti kao praksa širom države. Pilot program izlivanja soka od kiselih krastavaca mogao bi u potpunosti zameniti tradicionalno posipanje soli, koje iako sprečava stvaranje leda, dugoročno šteti okolini te je skupa praksa, piše RTL Today.
U Španiji palo najviše snega još od 1971
Prošle sezone 326.000 tona soli za puteve utrošeno je za čišćenje velike putne mreže Bavarske - skupog materijala s negativnim uticajem na okolinu. Kako su zimski vremenski uslovi postajali sve ekstremniji, bavarski su funkcioneri tražili jeftiniju i ekološkiju alternativu putnoj soli. Pronašli su neverovatnog partnera: lokalnog proizvođača kiselih krastavaca.
Develey Senf & Feinkost svake godine pretvore 17.000 tona krastavaca u ukiseljene. Slana i kisela voda od krastavaca proizvedena u ovom procesu u pilot se programu koristi već godinu dana za zimsko održavanje puteva Bavarske.
Recikliranjem i neznatnom modifikacijom salamure smanjuje se ukupna količina soli koja se ispušta u okolinu, zajedno s negativnim uticajem na okolinu. Iako se voda od krastavaca koja sadrži so do sada zbrinjavala putem kanalizacijskog sistema, ona se sada šprica na puteve. U posebnom pogonu voda se tretira, čisti i dostavlja putarima kao salamura.
Prema bavarskom Ministarstvu stanovanja, gradnje i saobraćaja očekuje da će regionalno pripremljena salamura uštedeti 700 tona soli i 4,9 miliona litara vode po zimskoj sezoni.
Zašto je sneg beo? ❄
Sneg u Madridu napravio štetu od 1.4 milijarde evra
Autor: redportal.rs