Veruje se da 97 od 251 taoca koje je Hamas oteo 7. oktobra ostaje u Gazi

Kako pokušaji da se postigne napredak u dogovoru o oslobađanju talaca iz Hamasa ostaju u ćorsokaku, kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua je objavila izjavu u kojoj optužuje tu palestinsku grupu da "pokušava da sakrije činjenicu da se i dalje protivi dogovoru o oslobađanju talaca i da ga osujećuje“.

U saopštenju se naglašva da je Izrael prihvatio ’konačni predlog za premošćivanje‘ koji su SAD iznele 16. avgusta, dok ga je Hamas odbio i hladnokrvno ubio šest talaca.

Dodaje se da "svet mora da zahteva od Hamasa da odmah oslobodi taoce", prenosi RTS.

U utorak je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da će nova formula za sporazum o taocima biti predstavljena Izraelu i Hamasu "vrlo brzo".

Veruje se da 97 od 251 taoca koje je Hamas oteo 7. oktobra ostaje u Gazi, uključujući tela najmanje 33 za koje je IDF potvrdio da su mrtvi.

Hamas je krajem novembra oslobodio 105 civila tokom jednonedeljnog primirja, a pre toga su oslobođena četiri taoca.

Osam talaca su spasili vojnici, a takođe su pronađena tela 37 talaca, uključujući trojicu koje je izraelska vojska greškom ubila dok su pokušavali da pobegnu od svojih otmičara.

Hamas drži i dva izraelska civila koji su ušli u enklavu 2014. i 2015. godine, kao i tela dvojice vojnika IDF koji su ubijeni 2014. godine.

Autor: Rts.rs