Mongolske vlasti su Putina uverile da neće biti uhapšen

Evropska unija je obavestila Mongoliju o svom stavu u vezi sa posetom Vladimira Putina toj zemlji i njenom obavezom da ruskog predsednika uhapsi u skladu sa nalogom Međunarodnog krivičnog suda (MKS).

Portparol Evropske komisije Nabila Masrali je napomenula da Mongolija ima pravo da razvija svoje međunarodne veze "u skladu sa sopstvenim interesima".

- Međutim, protiv Putina postoji nalog za hapšenje, koji je izdao MKS zbog nezakonitih deportacija i prebacivanja hiljada ukrajinske dece sa privremeno okupiranih teritorija Ukrajine u Rusiju. Mongolija je država potpisnica Rimskog statuta MKS od 2002. sa zakonskim obavezama koje to povlači -naglasila je Masrali, a prenosi RTS.

EU je izrazila zabrinutost i iznela svoj stav u vezi sa Putinovom posetom mongolskoj vladi preko svoje delegacije u Mongoliji, dodala je Masrali.

Portparol EU je odbila da odgovori na pitanje koje mere bi EU mogla da preduzme ako Mongolija ne uhapsi Putina.

Putinova poseta Mongoliji 3. ​​septembra biće njegova prva poseta jednoj državi članici MKS od kada je sud izdao nalog za hapšenje marta 2023. godine.

Prema pisanju medija, mongolske vlasti su Putina uverile da neće biti uhapšen.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je Mongoliju da ispuni svoje obaveze prema Rimskom statutu MKS-a i uhapsi Putina.

Autor: Rts.rs