Ovom prilikom je molio za mir koji čovečanstvo teško gradi na zemlji.

Papa Franjo je u ponedeljak tokom susreta u Vatikanu s porodicama žrtava eksplozije u bejrutskoj luci 4. avgusta 2020. rekao da Liban jeste i mora ostati projekat mira.

Papa je ovom prilikom molio za mir koji čovečanstvo teško gradi na zemlji.

Papa je rekao da je Liban zemlja u kojoj različite zajednice žive zajedno dajući opštem dobru prednost, gde se različite religije i veroispovesti susreću u bratstvu, javila je talijanska novinska agencija ANSA.

- Kao i vi, osećam bol što iznova vidim kako mnogo nevinih umire zbog rata u vašoj regiji, u Palestini i Izraelu, a Liban plaća visoku cenu - rekao je papa.

Citirajući svoju treću encikliku Sva braća, Papa je rekao da svaki rat ostavlja svet u puno gorem stanju nego što je pre bio.

- Rat je uvek neuspeh politike i čovečanstva, sramotna predaja, poraz pred svim silama zla - rekao je Papa.

Papa je potom podsetio kako su prošle 4 godine od eksplozije u Bejrutu i libanski narod, a pre svega vi, imate pravo na reči i činjenice koje pokazuju odgovornost i transparentnost.

Dana 4. avgusta 2020. stotine tona amonijevog nitrata eksplodirale su u skladištu u bejrutskoj luci, usmrtivši najmanje 218 ljudi i ranivši više od 6000 drugih, a za sada niko nije odgovarao za incident, prenosi Avaz.

Autor: Avaz