Manje od mesec dana nakon povlačenja iz trke, Bajden je dočekan i pozdravljen kao heroj na konvenciji

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden obratio se učesnicima Demokratske nacionalne konvencije u Čikagu, gde bi trebalo da bude ozvaničena kandidatura Kamale Haris za predsednika.

Manje od mesec dana nakon povlačenja iz trke, Bajden je dočekan i pozdravljen kao heroj na konvenciji. Bajdenov govor zvanično je najavila njegova ćerka Ešli Bajden, a aplauz pre njegovog govora trajao je tri minuta.

Okupljeni su uzvikivali "Volimo te Džo", na šta je on odgovorio da voli njih i Ameriku, prenosi Glas Amerike.

- Da vas pitam: da li ste spremni da glasate za slobodu? Da li ste spremni da izaberete Kamalu Haris i Tima Valca? – upitao je Bajden.

Rekao je da su se demokrate okupile 2020. da spasu demokratiju.

Demokratija je pobedila. Doneli smo demokratiju. A sada se demokratija mora sačuvati. Pred nama je prekretnica. Jedan od onih retkih trenutaka u istoriji kada će odluke koje sada donosimo odrediti sudbinu našeg naroda i sveta u decenijama koje dolaze. To nije hiperbola, mislim bukvalno. Borimo se za dušu Amerike - rekao je Bajden.

Takođe je govorio o svojim rezultatima i rekao da su on i Kamala Haris pomogli državama i gradovima da ponovo otvore škole i da su nastavnici javnih škola dobili povišice. Rekao je da nije Tramp i da neće demonizovati imigrante, za koje republikanski kandidat tvrdi da su "zatrovali krv Americi".

Bajden je takođe govorio o okončanju rata u Gazi io tome kako je napisao mirovni sporazum u Gazi i radi danonoćno na okončanju patnje palestinskog naroda.

- Demonstranti na ulici imaju pravo. Mnogi nevini ljudi ginu sa obe strane - rekao je Bajden.

Dodao je da je Haris najbolja osoba da završi posao koji je započeo – da pobedi republikanskog rivala Donalda Trampa i zaštiti američku demokratiju od njega.

Prva dama Sjedinjenih Država, Džil Bajden, razgovarala je sa suprugom o tome kako je odlučio da odustane od kandidature.

Gledao sam ga kako zadire duboko u svoju dušu i odlučuje da ne traži reizbor i da podrži Kamalu Haris. Naš sin Beau je prvi put radio sa Kamalom kada je bio državni tužilac Delavera. Jedne noći mi je rekao za vreme večere. „Mama, ona je posebna. Neko na koga treba paziti. I bio je u pravu. Džo i ja smo videli njenu hrabrost, njenu odlučnost i kakav je lider. Kamala i Tim, pobedićete - rekla je Džil Bajden.

Na početku konvencije, Kamala Haris se iznenada pojavila na bini i kratko pozdravila delegate.

Biće ovo divna nedelja. Želim da za početak poželim dobrodošlicu našem predsedniku, kome smo večno zahvalni. Želimo da se borimo za ideale koji su nam na srcu. Kada se borimo, pobeđujemo - rekla je ona.

Prve večeri konvencije govorili su i bivši državni sekretar Hilari Klinton i trener američkog košarkaškog „tima snova” Stiv Ker. Demokratska konvencija se završava u četvrtak.

Bivši predsednik Barak Obama i suprug Kamale Haris Dag Emhof trebalo bi da govore na konvenciji danas, a kandidat za potpredsednika Tim Valc sutra. Tada će govoriti i bivši predsednik Bil Klinton.

Govor Kamale Haris zakazan je za četvrtak, kada se očekuje da će zvanično prihvatiti kandidaturu, čime se konvencija završava.

Autor: redportal.rs