Donedavno živeo u Poljskoj

Nemačke vlasti su identifikovale osumnjičenog u slučaju diverzije na gasovodu Severni tok pre 2 godine te su za njim raspisale poternicu, javljaju njemački mediji.

Kako javljaju mediji, Glavno državno tužilaštvo u Karlsrueu raspisalo je poternicu za jednim Ukrajincem, specijalnim roniocem, za kojeg postoji osnovana sumnja da je zajedno s još dvoje ukrajinskih državljana u septembru 2022. izvršio diverziju na oba toka gasovoda koji je kroz Baltičko more prenosio ruski gas za zapadnoevropsko tržište, piše Avaz.

Informacije na osnovu kojih je Glavno državno tužilaštvo raspisalo poternicu temelje se, kako nadalje navode mediji, na saznanjima inostranih obaveštajnih službi.

Ukrajinac koji slovi kao glavni osumnjičeni je donedavno živeo u Poljskoj, ali nije poznato gde se trenutno nalazi.

Troje osumnjičenih, 2 muškarca i jedna žena, u julu 2022. iznajmili su jedrilicu u njemačkoj luci Rostok koja im je, kako se pretpostavlja, poslužila za prevoz eksploziva i opreme do mesta sabotaže nedaleko od danskog otoka Bornholma.

Nemačke vlasti odbile su komentirati navode medija, ukazujući na istragu koja je u toku.

Trenutno još jedino Njemačka vodi istragu u slučaju sabotaže gasovoda Severni tok. Danska i Švedska su u međuvremenu obustavile istrage.

Autor: Avaz