Najviša temperatura bila je 7. jula i to 54°C 😶🤯

Nacionalni park Dolina Smrti, najtoplije mesto na planeti, u julu je doživeo najtopliji mesec ikada, dostigavši prosečnu temperaturu od 42,5°C tokom 24 sata. Ovo je nadmašilo prethodni rekord od 42,3°C, postavljen 2018. godine, objavila je Služba nacionalnih parkova (NPS) prošle nedelje. ☝

Rekordni mesec takođe je zabeležio prosečnu visoku temperaturu od 49,9°C, 9 dana temperatura na 51,7°C ili više, i samo 7 dana koji nisu dostigli najmanje 48,8° C. Najviša temperatura bila je 7. jula, kada je meteorološka stanica u Furnas Kriku zabeležila 54°C. 🥵

U međuvremenu, prosečna niska temperatura meseca bila je 35,1°C, što znači da je bilo malo olakšanja od vrućine, čak i tokom noći.

- Upravo smo doživeli najtopliji mesec u istoriji na najtoplijem mestu na Zemlji! Došlo je 6 od 10 najtoplijih leta u poslednjih 10 godina, što bi trebalo da posluži kao poziv za buđenje. Rekordni meseci poput ovog mogli bi da postanu norma jer nastavljamo da vidimo globalne temperature u porastu. Posetioci parka treba da planiraju unapred i da budu spremni da se suoče sa ekstremnim temperaturama tokom letnjih meseci - rekao je nadzornik parka Majk Rejnolds u saopštenju.

Dolini smrti nisu nepoznate visoke temperature. Prikladno nazvan Furnace Creek nosi zvaničnu titulu za najvišu zabeleženu temperaturu na svetu od 56,7°C, koju je dostigao 1913.

Kako ekstremne temperature postaju sve češće, NPS upozorava putnike u Dolinu smrti da preduzmu mere predostrožnosti. Rendžeri su odgovorili na više incidenata u vezi sa toplotom opasnim po život u julu, pa pozivaju posetioce da ostanu na 10 minuta hoda od klimatizovanog vozila, piju puno vode, jedu slane grickalice i nose šešir i kremu za sunčanje.

- Ovakva visoka toplota može predstavljati stvarnu pretnju vašem zdravlju. Iako je ovo veoma uzbudljivo vreme da iskusite potencijalne svetske rekordne temperature u Dolini smrti, ohrabrujemo posetioce da pažljivo biraju svoje aktivnosti, izbegavajući duže vremenske periode van klimatizovanog vozila ili zgrade kada su temperature ovako visoke - rekao je Rejnolds u prethodnoj izjavi.

Autor: redportal.rs