Ukrajinske snage trenutno blokiraju rusko napredovanje u oblasti Vovčanska

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je danas napredno komandno mesto vojske u zoni Vovčansk, u severoistočnom Harkovskom regionu.

To područje je od 10. maja meta ruske ofanzive, kojoj ukrajinske snage pružaju otpor.

- Danas sam imao čast da čestitam našim borcima specijalaca i dodelim im zvanična odlikovanja - naveo je Zelenski u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama i dodao da je zahvalan na njihovoj hrabrosti i njihovim herojskim operacijama iza neprijateljskih linija.

Ruske snage su 10. maja otvorile novi front napadom na oblast Harkova sa severa. Oni pokušavaju da zauzmu grad Vovčansk, koji je i dalje u centru žestokih borbi i teško je oštećen, pokazuju slike koje je ukrajinska vojska napravila sa dronom.

Zbog tog napada, Kijev je poslao pojačanje u sektor u trenutku kada je Ukrajini preko potrebna vojska zbog velikih gubitaka nagomilanih tokom više od dve godine rata od početka ruske invazije.

Ukrajinske snage trenutno blokiraju rusko napredovanje u oblasti Vovčanska. Ali paralelno sa tom ofanzivom, ruske snage nastavljaju malo po malo da zauzimaju zemlju u istočnom regionu Donjecka.

Autor: redportal.rs