Zakon se odnosi na celu državu i zabranjuje bilo kakve događaje

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro najavio je Zakon o zabrani borbe bikova u toj latinoameričkoj zemlji, označivši kraj borbe bikova kao prakse koja je u Ustavu priznata kao deo nacionalne kulture.

Pred velikom gomilom aktivista i ljudi okupljenih u centru prestonice Bogote, Petro je sinoć najavio potpisivanje zakona o borbi s bikovima poznatog kao "Nema više 'ole", koje se, prema rečima kolumbijskog predsednika, završava. Pravo na ubijanje životinja zarad "spektakla". Ovo je ishod preispitivanja odluke Ustavnog suda iz 2018. godine kojom je, zbog tradicije u zemlji, odobreno održavanje korida u gradovima i selima.

- Kultura, a još manje sudovi, ne mogu reći da je ubijanje živih bića, živih bića zarad zadovoljstva – deo kulture. Ako se zabavljamo ubijajući životinju, onda bismo se zabavljali ubijajući ljude - rekao je Petro.

Nacrt je prvobitno usvojio Kongres krajem maja. Zakon se odnosi na celu državu i zabranjuje bilo kakve događaje, tj. spektakli vezani za borbu s bikovima. Mesta na kojima su se do sada održavale borbe bikova mogu se pretvoriti u kulturni prostor.

Autor: redportal.rs